Traineeship ViaSiers.

Zie jij jezelf als ontwerper, werkvoorbereider, uitvoerder, calculator, telecommunicatiespecialist, omgevingsmanager, directeur, projectcoördinator of toch teamleider of inkoper? Of weet je het eigenlijk nog niet precies? Van harte welkom bij Siers! Wij zoeken jou en we gaan je daarbij een jaar lang ondersteunen.

In het traineeprogramma van Siers kies je zelf je weg. Je opleidingsachtergrond vinden wij eigenlijk niet het allerbelangrijkste. Onze trainees komen uit alle hoeken: Civiele techniek, Bouwkunde, maar ook Textielkunde of Forensisch Onderzoek. Jazeker, ook dát is mogelijk. Belangrijker is dat je alles wilt weten over de ondergrondse geheimen van de infrawereld en dat je de juiste competenties hebt om deze flinke onderneming aan te gaan. Een traineeship bij Siers betekent een jaar lang uitdaging en verwondering.

Je krijgt intensieve begeleiding van een persoonlijke mentor. Samen met hem of haar kom je er achter waar je ambities en passie liggen. “Je kansen komen vanzelf voorbij”, zo vat een collega, die ooit als trainee begon, het samen. Zo werkt de dynamiek bij Siers.

Als trainee krijg je het eerste half jaar alle disciplines van Siers van dichtbij te zien. En dat zijn er nogal wat: gas, water, elektra, telecommunicatie, koude/warmte, duurzame energie zoals zonnepanelen of bidirectionele EV-laadpalen, installatietechniek, engineering, revisie, assetregistratie. Voldoende keuze of misschien wel te veel? Geen probleem, we begeleiden je tot de eindstreep. Dat doen wij al tien jaar lang. En maak je geen zorgen over (je gebrek aan) techniekkennis; dat komt later. Zonder dat je het doorhebt, ben je aan het eind van het traject klaar voor een verantwoordelijke functie en draai je zelfstandig projecten.

Mark Koeslag
HBO Commerciële economie

Wat ik dacht bij kabels en leidingen? Nooit van gehoord, dus kom maar op! Ik werd enthousiast door gesprekken met iemand die ik kende en hier al werkte. Het was een sprong in het diepe maar wel eentje waar ik met vertrouwen naar uitkeek. Ik heb met heel veel mensen in de eerste maanden gesproken om er achter te komen wat voor soort bedrijf Siers nu eigenlijk is. Dat was eigenlijk wel heel tof.

Als ik nu terug kijk overtreft het mijn verwachtingen. Ik dacht dat ik langzamerhand in het team zou groeien. Maar dat ging toch wel wat vlotter. Als assistent-uitvoerder geef ik leiding aan de werkvoorbereiders en de engineers en ben ik eindverantwoordelijk voor het project. In de praktijk betekent dat veel contact met gemeenten, klanten en onze eigen monteurs en werkvoorbereiders. Wat je bij Siers vooral nodig hebt is een gunfactor, openheid en nuchterheid. Siers is no-nonsense: what you see, is what you get. Maar je moet hier ook zeker tegen een stootje kunnen.

De kennis over de techniek haalde ik binnen door te vragen, te vragen en te blijven vragen. Onze monteurs bijvoorbeeld zijn heel gepassioneerd aan het werk en laten graag zien wat ze doen. Wat zo leuk is aan telecom is dat we vooral kortcyclische projecten hebben. Met een workload(projecten) van zo’n vijfhonderd per jaar is ons werk afwisselend en uitdagend. Siers is een bedrijf waar je een hele goede basis gaat krijgen. De voorwaarden zijn allemaal goed en alles wordt voor je geregeld. En er zijn meerdere mogelijkheden om stappen te maken, als je dat wilt en als je er open voor staat.

Ruby Mombarg
HBO Forensisch onderzoek en Technische Bedrijfskunde

Toen mijn traineeship startte kreeg ik de volledige vrijheid. Geen strenge verwachtingen, geen keurslijf met uitzondering van één verwachting en dat was de wil om te leren. Ik heb tijdens de eerste maanden meegelopen met alle facetten binnen Siers. Onder meer in de uitvoering, bij Infraconsult (revisie), telecom en ik heb daarna allerlei projecten gedaan. Halverwege mijn traineeship bleek dat mijn belangstelling voor processen en verbeteringen én die voor communicatie samen kwamen. Na het schrijven van een omgevingscommunicatieplan was het mijn ambitie om hier werk van te maken. Ook binnen Siers was er de behoefte om omgevingsmanagement verder te professionaliseren.

Ik ben niet bij Siers gekomen omdat ik de ondergrondse infra zo interessant vond, maar vooral vanwege de manier waarop we hier met elkaar omgaan. Want wat wist ik nu van kabels en leidingen? De sfeer vond ik vanaf het begin ontzettend fijn. Ik dacht na de eerste gesprekken: ze geven mij een kans dus ik pak hem. Als je inzet toont en gemotiveerd bent, dan heb je bij Siers keuze genoeg. Siers is een groot bedrijf, er zijn heel veel takken van sport, zowel technisch als procesmatig.

Tom van den Engel
Diverse vooropleidingen (communicatie, fysiotherapie, watermanagement) 

Ik ben bij Siers het leertraject ingegaan als tekenaar, allereerst door Autocad te leren, vervolgd door oefenopdrachten of stoeiprojectenzoals we dat hier noemen. Tijdens de studie Watermanagement had ik al wel eens met GIS gewerkt, dus ik wist ietsIk had gedacht dat de overgang wat moeilijker zou zijn, want ik had immers geen technische achtergrond. Maar dat viel enorm meeIk had voor Siers niet een duidelijk beeld bij kabels en leidingen. Tja, want je ziet ze eigenlijk niet. Ik stapte er dus eigenlijk blind in. Als eerste moet ik zeggen dat het bedrijf ontzettend leuk is. Het is serieus en tegelijkertijd heel open. Ik heb veel gelezen, veel bekeken, veel gevraagd en veel gezien, kreeg steeds een beter beeld en ik begon die kabels en leidingen steeds interessanter te vinden. Waar ik blij van word is de werksfeer en de mogelijkheid om te leren. 

Via tekenaar wil ik groeien naar werkvoorbereider en vervolgens naar engineer. Dit is een pad dat wel meer mensen bij Siers bewandelen. De tekenaar zit veel achter de computer en levert zijn productie, de tekeningen, op aan de werkvoorbereider. En dat kan soms best tot een leuke puzzel leiden, waarin je je creativiteit en oplossingen kwijt kunt. Als werkvoorbereider ondersteun je de projectleider en heb je meer verantwoordelijkhedenzoals het regelen van vergunningen en een stukje financiën. Als engineer ontwerp je zelf plannen, waarbij je nog meer verantwoordelijkheden hebt en je kennis kunt inzettenBij Jong Siers (onder de dertig jaar) leer ik veel. Je spreekt al je collegaen maakt kennis met andere disciplines van Siers. Het kan je horizon wel zeker verbreden. En bij Siers mag je altijd aangeven dat je best wel eens verder wil kijken en dat je binnen een andere discipline een poosje wilt meedraaien.

Taryn Schomakers 
HBO Bouwkunde en Technische Bedrijfskunde 

Gestart als tekenaar, vrij snel naar engineer doorgegroeid en toen kwam ik er achter dat ik niet zozeer belangstelling had voor de inhoud, maar vooral voor het groter geheel. Ik kreeg de gelegenheid steeds meer managementtaken op me te nemen en on the job door te groeien naar teamleider. In de meeste gevallen maak je als trainee kennis met alle disciplines, dus dan sta je met de voeten in de klei. Daarna krijg je bijna altijd een project toegewezen, dus je wordt ‘ergens van‘. Bij de een is dat sleufbekisting, bij de ander AVG of een procesverbeteringsopdracht. Met een dergelijk project kun je nog eens extra verdiepen in het bedrijf. Bij mij was dat de N18 (het verleggen van de kabels en leidingen voor de aanleg ervan). En dat heeft mij ontzettend geholpen in mijn ontwikkeling.

Ik ben toen ook de charme gaan inzien van kabels en leidingenDicharme is de dynamiek. Je hebt te maken met heel veel stakeholders en dat maakt het alles behalve stoffig. Natuurlijk, als je de techniek erachter prachtig vindt, ben je bij ons welkom. Maar als je ambitie een functie is waarin je ballen hoog wilt houden, dan liggen hiervoor ook kansen bij Siers. Ik ben, na drie en een half jaar, trots op dit bedrijf geworden, vooral omdat ik zie dat we bezig zijn onszelf keihard te ontwikkelen. Als jong professional mag je daaraan bijdragen. Jouw mening en jouw input doen er toe bij Siers. Verwacht geen hightech, waarbij je zes maanden lang een project begeleidt op één specialisme. Werken bij Siers betekent snel werken, snel reageren en snel resultaat. We hebben namelijk relatief veel kort-cyclische projectenAls je afwisseling zoekt, dan is het werk bij Siers de beste keuze. Bovendien is de sfeer fantastisch en is het bedrijf levendig door de vele jonge mensen. 

Geralt Dwarshuis
HBO Bouwkunde 

Van tekenaar tot coördinatorBij Siers heb ik stappen gemaakt. Van het tekenen van waterleidingontwerpen tot het ontwerpen en tekenen van gestuurde boringen, de werkvoorbereiding van stadswarmte, het engineeren van gasnetwerken. De engineeringswerkzaamheden beperkten zich niet alleen tot gas, maar breidden zich uit naar het engineeren van andere disciplines als elektra, water en stadsverwarmingIk ben ongeveer een half jaar bij een opdrachtgever gedetacheerd geweest wat me een dosis ervaring opleverde. Daarnaast heb ik twee projecten in de uitvoering mee gedraaid waardoor ik een bak ervaring heb opgedaan om bij de engineering toe te passen. 

Om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen en mij te stimuleren continu te ontwikkelen heb ik de mogelijkheid gekregen om verschillende opleidingen te doen. Nu ben ik bezig met een masteropleiding, gesteund vanuit Siers.  

Als coördinator mag ik sturing geven aan de voortgang en de kwaliteit van de ontwerpwerkzaamheden, naast mijn engineeringsprojecten. Toen ik voor de eerste keer bij Siers aanklopte, had ik niet kunnen bedenken dat je zoveel verschillende dingen kunt leren en doen. Ik wist vanuit mijn opleiding wel een beetje hoe een aannemersorganisatie werkte, maar deze organisatie leverde me verrassingen op. Ik kan wel zeggen dat ik in een imposante organisatie ben beland, iets wat ik vooraf nooit had kunnen verzinnen. 

Wel heb ik geprobeerd om op elke kans en mogelijkheid in te springen en niet mijn kansen af te wachten. Stel dat ik vandaag zeg dat ik uitvoerder wil worden bij Siers, dan kan ik morgen al bezig zijn met de opleiding om volgend jaar mijn functie in te wisselen. Zo werkt dat bij Siers. De organisatie beweegt intern: jonge mensen die doorschuiven of collega’s met ambitie die intern switchen van werkplek. Je blijft zelf ook nadenken of er voor jou interessante stappen zijn te zetten. Onze branche is aan het veranderen en we springen steeds meer in op een adviserende/coördinerende rol of een rol bij omgevingsmanagement bij infrawerken. Dat had ik vooraf niet kunnen bedenken. 

Marieke Pot 
Secretaresse-opleiding en commercieel medewerker binnendienst

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Siers. Op mijn C.V. viel de stage bij een bouwbedrijf en mijn hobby, het actief beoefenen van de motorcross sport, blijkbaar zo erg op, dat ik vrij snel werd uitgenodigd voor een gesprek bij Siers. Tijdens dit gesprek merkte ik al snel de diversiteit en is mijn interesse in de wereld van Siers alleen maar gegroeid.

Binnen Siers kreeg ik vervolgens al snel een vaste rol waardoor ik breed inzetbaar werd. Ik ben gestart als planner voor de coax-monteurs en op dit moment doe ik dat voor de combiprojecten (d.w.z. samen met gas, water, glasvezel en elektra).

Dat betekent veel overleg en een goede samenwerking opbouwen met de monteurs, uitvoerders en projectleiders. Dagelijks ben ik vooral bezig met de organisatie van alle projecten en vooral de communicatie is erg belangrijk. Iedere dag is het een uitdaging om alles voor elkaar te krijgen.

Door het gebruik van verschillende materialen en technische toepassingen, is de wereld van telecom erg in beweging. Houd je van hightech en de nieuwste trends, dan zit je hier goed.

Door mijn proactieve houding en het stellen van veel vragen kom ik veel te weten. Collega’s vinden het fijn om uit te leggen hoe iets in z’n werk gaat. Deze informatie is bijvoorbeeld van belang bij het plannen van afspraken met klanten. Zo kunnen de afspraken tussen klanten en onze monteurs steeds efficiënter worden ingepland.

Ook via Jong Siers heb ik veel geleerd. Als Jong Siers wordt je gestimuleerd en wordt initiatief erg gewaardeerd. Ik ben ambitieus en zit hier daarom bij het juiste bedrijf. Siers biedt namelijk veel groei mogelijkheden. Er is keuze uit de meest uiteenlopende disciplines, stafafdelingen of voor het volgen van een nieuwe opleiding.

Danny Freriksen
HBO Civiele techniek en Technische bedrijfskunde

Als je leergierig bent, een goede dosis sociale eigenschappen hebt en het leuk vindt om veel samen te werken met collega’s, dan zou ik zeker eens gaan informeren naar een traineeship. Je moet het wel echt zelf doen, maar mijn ervaring is dat er een flinke groep ervaren mensen in je buurt is aan wie je alles kunt vragen. Je kunt hier bij iedereen gewoon binnenstappen. Geen drempels, geen formeel gedoe. Je wordt echter niet aan een lijntje gehouden en gevoed met opdrachten. Je moet ondertussen zelf gaan netwerken. In het begin draaide ik kleine projecten en natuurlijk liep ik wel eens met mijn neus tegen de muur. Zelfredzaamheid is dus wel een belangrijke eigenschap die je moet hebben. Maar acceptabele fouten maken mag.

Als je wilt, dan kun je hier groeien. Als HBO’er neem je een bepaald denk- en leervermogen mee en dan kan het best snel gaan. Ik heb bewust voor Siers gekozen. De eerste kennismaking gaf een heel goed gevoel. Het kwam professioneel en serieus overEn het gaf me een gevoel van perspectief. Er ging daarna een wereld voor me open. Ondanks dat de ondergrondse infra vrij onzichtbaar is, biedt het ook wel weer kansen voor ons. Iedereen die bij ons begint, begint met de kennis op nul. Met een bouw gerelateerde opleiding heb je uiteraard wel wat voorsprong. Maar het onderdeel kabels en leidingen leer je echt bij Siers. Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik het weer zo doen. Stel dat ik het niet zo leuk had gevonden na een paar maandendan waren er voldoende uitwijkmogelijkheden geweest, bijvoorbeeld op de calculatieengineeringsafdeling of op commercieel gebied. Die vrijheid heb je. Ik ben absoluut op de plek terecht gekomen die ik van te voren had voorgesteld: operationeel, commercieel en communicatief. 

© Copyright 2018 - Werken ViaSiers